Wil je ook een superbrein?
24 juni 2015 
2 min. leestijd

Wil je ook een superbrein?

Wil jij je grootste gave ontwikkelen? Wat weten wij eigenlijk van onze hersenen? We weten tegenwoordig dat gezonde hersenen rond anderhalve kilo weegt. Je hersenen geven niet alleen betekenis aan de wereld, ze scheppen elkaar. Alles wat je ziet, hoort, aanraakt, proeft en ruikt is er alleen dankzij de hersenen. Deze zouden nutteloos zijn zijn zonder je brein.

Hersenen is een complex orgaan met zenuwverbindingen

Je brein is het meest complexe orgaan, en toch moet het zonder handleiding stellen. Ik ben gefascineerd in de werking van de hersenen en heb mij vooral geconcentreerd op hersenactiviteiten!

Onze hersenen vervullen een centrale rol in het besturen van ons lichaam, emoties, psychische gesteldheid en energetisch functioneren. De oorzaak van diverse aandoeningen is vaak gelegen in het niet optimaal functioneren van het centrale zenuwstelsel.

We kunnen onze hersenen het best vergelijken met een krachtige, zelforganiserende computer, die alle processen in het lichaam aanstuurt. Lichamelijk, psychisch, emotioneel, cognitief, hormonaal etc.

Hersenen worden gevormd door onze zintuiglijke indrukken

Alle informatie die binnen komt vanuit onze zintuigen wordt verwerkt door de diverse hersengebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie en taak. Daarnaast staan al deze gebieden via onderlinge verbindingen met elkaar in contact. Ons centraal zenuwstelsel is namelijk een non-lineair systeem.

Alles wat er in dit non-lineaire systeem / centraal zenuwstelsel veranderd heeft invloed op de rest van het systeem. Elke verandering, waar dan ook in het zenuwstelsel, leidt tot reorganisatie en het zoeken van een nieuw evenwicht in het centaal zenuwstelsel.

Met andere woorden: Als er in bepaalde hersendelen veranderingen optreden dan heeft dit dus invloed op het functioneren van het gehele centrale zenuwstelsel.

Unieke wijze van hersenen trainen

Ik werk nu bijna 10 jaar met hersenwetenschappen en heb mij gespecialiseerd in neurofysiologie en neuropsychologie. De reden van mijn interesse in deze wetenschap is dat ik op 4 jarige leeftijd hersenletsel heb opgelopen door een val op mijn hoofd. Ik heb vele neurologische EEG onderzoeken ondergaan, vandaar mijn interesse in deze wetenschap.

Mijn werk is fantastisch, door een succesvolle combinatie van 25 jaar zelfstandig ondernemerschap personal en mental health coaching en gespecialiseerd in neurofysiologie en hersengedrag.

Chaos hersenen

Ik weet door mijn epileptische achtergrond als geen ander wat het doet als je brein niet optimaal functioneert. Concentratieverlies, angsten, stress, paniekmomenten, depressieve perioden, burn-out, emotioneel minder stabiel en constant last van onrust in brein en lijf.

Paar tips chaos om de tuin leiden

  • Te denken valt daarbij aan o.a. haalbare en concrete doelen stellen wat chaos bestrijdt in je hersenen, verbeteren van aandacht en concentratie, omgaan met spanningsregulatie en versterken van mentale weerbaarheid.
  • Door diep te ademen: om te blijven voelen wat er met je gebeurt, en ook om de spanning te ‘verdelen’ over je hele lijf, te laten zakken in je benen en te ‘aarden’
  • In beweging te blijven: als je bevriest zet je juist de spanning vast. ‘Doe maar wat je lijf nodig heeft’.
  • Geluid te maken: kenbaar maken wat er in je omgaat, al was het maar door eens diep en hoorbaar te zuchten, laat spanning los. Je hoeft niets meer op te houden en iedereen mag weten wat je ervan vindt.

 

 

Over de schrijver
Burnout Coach helpt succesvolle MKB-ondernemers, gevestigde succesvolle zelfstandigen en professionals. Met High Level Burnout half jaarprogramma helpen we je definitief van je Burnout af. Je krijgt meer overzicht, houdt meer tijd en energie over, hebt een betere focus en meer plezier in je werk. Je krijgt veel meer rust, voelt je blij en trots en gaat genieten van een zinvol leven, zoals jij dat graag wilt.
Reactie plaatsen