Wat is NLP

NLP is een methode die ik regelmatig hanteer omdat deze methode vele gedachten patronen , gevoelens, emoties en uiteindelijke gedragingen bestudeert. NLP is een afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren en is een model voor het bestuderen van (denk)patronen (programmeren) aan de hand van communicatie (verbaal en non verbaal).

DenkpatronenNLP model


Een van de uitgangspunten van NLP is 'als iets voor iemand is weggelegd, dan is dat ook voor jou mogelijk'. NLP biedt mogelijkheden om denkpatronen van anderen en bij jezelf te ontdekken. Maar ook om mentale blokkades die je stoppen je doelen te bereiken uit de weg te ruimen.

Vragen zoals: wat wil je echt, wat levert dat op en wat houdt je tegen zijn slechts enkele vragen die blokkades en echte wensen naar boven halen. Wat soms erg confronterend is voor ondernemers en managers.

Wat bestudeer je dan met NLP?


Met NLP bestudeer je de subjectieve / mentale werkelijkheid. We nemen de werkelijkheid waar door onze ogen, door onze eigen perceptie. En die perceptie, de manier van kijken, is gevormd door ons verleden, onze ervaringen, onze opvoeding en onze waarden en normen.

NLP ontwikkeling


NLP is begin de jaren '70 ontwikkeld door twee Californische studenten (Bandler en Grinder). Sindsdien heeft NLP miljoenen mensen over de hele wereld geholpen in management, carrière, onderwijs, familie en relaties, sport, marketing & sales, gezondheid en spiritualiteit.

Deze mensen hebben geprofiteerd door over hun beperkingen en blokkades heen te gaan en saboterend ineffectief gedrag te elimineren zodat ze het leven kunnen leven zoals ze willen.

NLP geeft inzicht in jezelf


NLP biedt iedereen gereedschappen, processen en inzichten om zich persoonlijk, mentaal, emotioneel, sociaal en professioneel te ontwikkelen. NLP technieken worden gebruikt in verschillende terreinen zoals sport, onderwijs en gezondheidszorg.

NLP zorgt voor een nieuwe kijk op de werkelijkheid, voor 'out of the box' denken. Een nieuwe kijk, of perceptie geeft nieuwe mogelijkheden om jouw doelen te bereiken. NLP zorgt voor nieuwe communicatieve vaardigheden zodat de communicatie met anderen effectiever verloopt. NLP leert je minder snel te oordelen. Zowel over jezelf als over anderen. Met NLP wordt je wereld groter.
 • Snel rapport (goed contact) opbouwen met anderen
 • Verbeterde communicatie met anderen en jezelf
 • De mogelijkheid anderen te inspireren en te motiveren
 • Het beter kunnen managen van emoties en persoonlijke rust
 • Afleren van in - productief gedrag en onwenselijke gewoonten
 • Omzetten van beperkende overtuigingen naar versterkende overtuigingen
 • Verhoging van creativiteit
 • Verbeterde leervaardigheden
 • Loslaten van destructieve relaties en het opbouwen van constructieve waardevolle relaties
 • Krachtige coach management technieken om anderen te helpen hun doelen te bereiken
 • Meer geloof in jezelf en je kunnen
 • Ontdekken of versterken van jouw levensdoel

NLP's basis uitgangspunt is dat de hersenen werken als een computer. De hersenen voeren programma's of mentale instructies uit in een bepaalde volgorde. NLP meet en identificeert de fysiologische staat (houding etc.) en de mentale strategie die iemand gebruikt op een bepaald tijdstip. Bijvoorbeeld bij ineffectief gedrag, een gewoonte of een succes. En geeft daarna specifieke informatie om de fysiologie en mentale strategie te verbeteren zodat een gewenst eindresultaat ontstaat.

Huidige staat + benodigde hulpbronnen > Gewenste staatnlp-werkmodel


Managers en ondernemers gebruiken NLP om sterke teams en relaties te ontwikkelen, verbeteren hun onderhandelingen en lossen problemen sneller op. NLP reduceert miscommunicatie en verhoogt de productiviteit.

Sales professionals leren met behulp van NLP technieken om een goed contact op te bouwen en waarden te achterhalen bij hun gesprekspartners. Hierdoor zijn ze in staat de klant een optimaal aanbod te doen.
Reactie plaatsen