Je brein als orgaan
30 december 2015 
2 min. leestijd

Je brein als orgaan

Als je vanaf de bovenkant naar het brein kijkt, kijk je tegen de cortex aan. Die wordt van voren naar achteren verdeeld in kwabben, met elk hun eigen functie.

Voor de liefhebbers: ze heten prefrontaalkwab, frontaalkwab – ofwel voorhoofdskwab –, pariëtaalkwab, occipitaalkwab (achterhoofdskwab) en temporaalkwab.

Ze hebben functies bij kijken, horen en voelen en bij spraak. Het zijn de zogenaamde cognitieve functies, net als het geheugen en abstracte redeneringen. Elke zone heeft een functie. De rechterhelft van het lichaam wordt aangestuurd door de linker hersenhelft en vice versa.

Voor leiders is het van belang om te weten dat je brein kan worden getraind om beter te functioneren, net zoals je kunt trainen voor hardlopen. Kun je met een goede basisconditie een kilometer of vijf joggen, als je flink traint kun je een marathon halen. Je benen worden er niet langer van, net zo min als je breincapaciteit groter wordt door te trainen. Je moet het doen met waarmee je bent uitgerust.

Om te begrijpen hoe je je brein kunt trainen, moet je weten dat bij hersenactiviteit de neuronen van de hersencellen elektrische signalen afvuren. Dat zijn kleine stroomstootjes. De frequentie van die stroomstootjes wordt gemeten in het aantal golven per seconden. Dat aantal heet hertz.

Gebruiken veel neuronen een frequentie, dan heb je een grote golf. De grootte van de golf heet de amplitude. Je kunt die stroomstootjes zichtbaar maken met een elektro-encefalogram (eeg). Je ziet dan welke frequentie en welke amplitude de stroomstootjes hebben.

Net als bij een eeg van je hart is daar is van alles uit af te leiden. Van alle frequenties die een eeg afleest, is er meestal één met een amplitude die de andere overheerst. Bij het brein geeft die aan wat het niveau van bewustzijn is van de betreffende persoon. En dat heeft een direct verband met het niveau waarop je als manager opereert.

Bij de geringste breinactiviteit ben je in diepe slaap: meer dan de helft van de hersengolven heeft een frequentie van 4 hertz of minder, met een flinke amplitude.

Het valt niet mee om iemand in deze situatie wakker te maken en vervolgens duurt het ook nog even voor hij weer helemaal in staat is tot normale actie. Daarvoor moet hij zijn hersengolven in een veel actiever patroon brengen.

Bij een frequentie tussen de vier en acht golven in een seconde ben je half wakker, intuïtief en moeilijk in staat een gesprek te voeren en daarbij iemand aan te kijken. Mensen denken dan in plaatjes in plaats van in redeneringen en voelen emoties zonder deze om te zetten in taal.

Dat moet een manager niet te vaak hebben als hij moet optreden. Een frequentie van overwegend 8 tot 12 hertz is een staat van bewustzijn waarbij vooral wordt waargenomen. We genieten van de schoonheid van het landschap en neuriën ons favoriete deuntje. Een manager die niet verder komt dan dat, zal moeite hebben om zijn ideeën naar voren te brengen en om actie te ondernemen. Geweldige ideeën, maar geen enkele motivatie om ze te realiseren.

Een frequentie van 12 tot 16 hertz overheerst bij mensen die geroutineerd zijn in lichaamsbewegingen, zoals bij topsporters. Het is de frequentie van het genoegen van het lichaam zonder te hoeven nadenken. Prettig in de vrije tijd.

De topconditie van het brein wordt bereikt bij een frequentie van 16 tot 42 hertz: veel golven met een lage amplitude. We kunnen alles tegelijk: ruim tevoren plannen, cijfermatige en taalkundige kwesties behandelen, niets is ons te veel. Dit is de ideale frequentie om als manager op te functioneren.

Gratis Coachsessie

Ontdek of mijn burn-out coaching bij je past met een gratis coachsessie. Burn-out coach  regelt graag een telefoon, skype of ontmoeting in company.

Over de schrijver
Burnout Coach helpt succesvolle MKB-ondernemers, gevestigde succesvolle zelfstandigen en professionals. Met High Level Burnout half jaarprogramma helpen we je definitief van je Burnout af. Je krijgt meer overzicht, houdt meer tijd en energie over, hebt een betere focus en meer plezier in je werk. Je krijgt veel meer rust, voelt je blij en trots en gaat genieten van een zinvol leven, zoals jij dat graag wilt.
Reactie plaatsen