Angst wordt gezien als een systeem van een verminderde zelfregulatie van de hersenen. Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt wordt door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Angst kent verschillende gradaties. Voorbeelden van mildere vormen zijn: ‘je niet op je gemak voelen’, onrust en bezorgdheid. Een voorbeeld van een meer extreme vorm is paniek.
Angst & Hersenen
Op het niveau van de hersenen blijkt angst gepaard te gaan met een verhoogde activiteit van gebieden in het emotionele brein (limbisch) systeem, zoals hippocampus en amygdala, maar ook de prefrontale cortex.
De centrale kern van de amygdala is betrokken bij het tot stand komen van geconditioneerde vreesreacties. Zo blijkt bij paniek, waarneming van bedreigende prikkels, of angstige opwinding vaak de rechter hersenhelft (negatieve gedachten) sterker geactiveerd te zijn dan de linker hersenhelft (positieve gedachten).
Angst en neurofeedback
Voor sommige mensen is het overwinnen van angst en PTSS een belangrijke stap naar een meer ontspannen leven. Angst reageert heel goed op het trainen van de hersenactiviteit en samenhang van breinprocessen door middel van neurofeedback. Het geeft rust in het hoofd en zo meer inzicht in jezelf. Daarmee kunnen negatief gedrag of negatieve gedachtepatronen veranderen.
De oorzaak is een zeer hoge en instabiele activiteit in het gebied van de hoogfrequente bèta hersengolven (het actieve bewustzijn). Als in de alpha-frequentieband (ontspanning) de ogen open zijn en dit gebied ‘blokkeert’, dan kunnen er angst- en stressgevoelens in bepaalde ongewenste situaties ontstaan.
Angst bij omzetten in ontspannen energie
Er zijn verschillende gradaties van angst. Bij mildere vormen voel je je niet op je gemak en ben je onrustig en bezorgd. Bij meer extreme vormen is er sprake van paniek. Neurofeedback zet angstige vormen van angst energie om in relaxte energie. Je hebt minder last van verkrampte en strakke spieren rond je middel, schouders en nek.