De afkorting ADHD staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: aandachtstekort-/hyperactiviteitstoornis. Mensen met ADHD vertonen verschillende gedragsproblemen, variërend van concentratieproblemen tot autistisch gedrag. Klachten die hierbij voorkomen zijn: angsten, depressies, dromerigheid, dyslexie, cognitieve problemen, obsessief of oncontroleerbaar gedrag en leerstoornissen.
Psychosociale of psychische aandoening
ADHD is een veelvuldig voorkomende psychosociale of psychische aandoening. De stoornis manifesteert zich in principe vroeg in het leven. Naar schatting lijdt tweederde van de ADHD werknemers ook aan (ODD) Oppositioneel Opstandige Gedragsstoornissen. Herken je meerdere van onderstaande breinpatronen zoals, voorbeelden van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit?
Voorbeelden van aandachtstekort:
– snel afgeleid zijn
– moeilijk kunnen luisteren
– alles tegelijk doen
– dingen niet afmaken
– veel fouten maken
– moeite hebben met details
– vergeetachtig zijn
– vaak dingen kwijt zijn, niet meer weten waar iets ligt
Voorbeelden van hyperactiviteit:
– niet stil kunnen zitten
– steeds de handen of voeten bewegen
– wiebelen of friemelen
– een constant gevoel van innerlijke rusteloosheid
– niet te stuiten zijn, doordraven
– moeite hebben met ontspannen
– niet kunnen stoppen met praten
– altijd bezig zijn
Voorbeelden van impulsiviteit:
– doen zonder nadenken
– opdringerig overkomen
– moeite hebben op de beurt te wachten
– impulsief gedrag
– impulsief sociaal-emotioneel functioneren
– vreetbuien hebben
– veel spanning en sensatie zoeken
– snel ruzie maken
ADHD en hersenen
Uit onderzoek blijkt dat AD(H)D vooral wordt veroorzaakt door een aangeboren en erfelijke afwijking in de bouw of functie van één of meer onderdelen van de hersenen. We zien onregelmatige en onrustige spanningsverschillen in de hersenen en een onevenwichtige energieverdeling tussen de linker en de rechter hersenhelft.
Persoonlijk Breinstijl Coaching
Door een efficiënte persoonlijk breinstijl coach traject, aangevuld met neurofeedbacktraject zal de zelfregulatie en/of toestand regulatie van de hersenen aanzienlijk en blijvend verbeteren. Ik kan aannemen dat we door het gehele EEG-Frequentie spectrum te trainen dit leidt tot een betere samenhang, verbindingen communicatie en daardoor ook rust en mentale veerkracht.
Mijn resultaten zijn opmerkelijk en blijvend. Het resultaat van een behandeling is vaak dat leidinggevenden met hun werknemers alerter en rustiger zijn. We zien bij werknemers een verhoogde concentratie, een beter geheugen, een beter slaappatroon, minder angsten, minder agressief en impulsief gedrag. En ook eventuele tics verdwijnen. Naarmate de symptomen verbeteren, hebben werknemers op hun werk ook een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
Persoonlijk Breinstijl Leiderschap programma bij ADHD
Wanneer jij met je ADHD achtergrond op je werk conflicten krijgt door bepaald gedrag, en dit gedrag blijft vertonen, dan is het belangrijk verder te kijken. Ga bijvoorbeeld met mij eens op zoek naar je breinstijl blauwdruk, kernwaarden en (belemmerende) overtuigingen. In de praktijk gaan we kijken en reflecteren hoe je je zelf ziet en streeft om ongewenst gedrag op je werk te veranderen in gewenst gedrag.
ADHD Breinstijl Blauwdruk
- Hoe richt jij je energie? Richt jij je energie juist naar buiten of binnen (introvert versus extravert). Uit jij je emoties en gevoelens of onderdruk jij deze? Voel jij je vaak onrustig op je werk, of juist nerveus,- ongemakkelijk of ben je juist heel enthousiast, direct en assertief?
- Welke (mentale) strategieën hanteer jij op je werk? Ben jij naar jezelf en collega’s transparant, open of juist heel gesloten?
- Welke gedragsstijl hanteer jij op je werk? Je wilt graag controle , tijdsgeoriënteerd, planmatig, veel dingen tegelijk, (overmatig) info verwerken uit je werkomgeving, ruimte georiënteerd, wel of geen uitstelgedrag enz.
Breinstijlen maakt verschillen tussen mensen helder. Teamleden die elkaars Breinstijl Blauwdruk kennen, zetten hun eigen kwaliteiten en die van andere collega’s effectiever in, met als gevolg betere prestaties, meer werkplezier en productiviteit!
ADHD en Voeding
Voeding beïnvloed het verloop van ADHD. Een slecht eetpatroon kan resulteren in concentratieproblemen, impulsief gedrag en rusteloosheid. Daarom een aantal voedingstips voor leidinggevenden en hun werknemers met ADHD.
- Eet veel producten met een hoge concentratie vitamine C, zoals fruit; dit helpt bij de regulering van het synaptisch effect van dopamine, een belangrijke neurotransmitter die nodig is voor de behandeling van ADHD.
- Met vitamine B12 en foliumzuur verbeter je de hersenfunctie en help je het afsterven van hersencellen voorkomen.
- Vitamine E en seleen verbeteren de hersenfuncti.
- Neem dagelijks een multi-vitaminesupplement met ondermeer vitamine C, E, B12 en foliumzuur. Voorkom een overdosis aan de vitamines A, D, E en K. Deze kunnen zich dan in het lichaam ophopen, waardoor een vergiftiging ontstaat.
- Recent onderzoek wijst uit dat blauwe bosbessen en druivenpitextract erg goed zijn voor de algehele gezondheid van de hersenen.
- Blauwgroene algen de bron van omega-3 vetzuren in visolie verbetert het denkvermogen en geheugen. Neem dagelijks een supplement van omega 3- vetzuren.
- Eet voldoende groente en fruit. Proteïnen dienen zoveel mogelijk deel uit te maken van het ontbijt.
- Vermijdt voedingsmiddelen die transvetzuren bevatten. Deze zitten in pindakaas, snoep, taart, koekjes, chips, sommige bakolie, en margarine. Transvetzuren gedragen zich als verzadigde vetzuren, maar dan erger. Ze onderdrukken goede cholesterol en verstoppen de bloedvaten.
- Drink gemiddeld 8 glazen water per dag, mits je nieren goed werken.
Hoe fit is je ADHD brein?
Functioneert je frontaalkwab en/of prefrontale hersenschors niet / wel optimaal, omdat die fungeert voor het alertheidsmechanisme. Als tweede schakel is er de aandachtsoriëntatie, die een rol speelt bij aandachtsverplaatsingen en dat plaatsvindt in de achterste pariëtale hersenschors.
Daarnaast is er de “thalamus” een belangrijke schakelstation diep in de hersenen gelegen die alle zintuiglijke informatie vanuit frontale hersenschors moduleert. Bij ADHD is deze respons aanzienlijk minder. Maar ook andere groepen van hersencellen (kernen) zoals de hippocampus “informatieverwerking geheugen” en amygdala “onbeheersbare emoties” kunnen een rol spelen.
Wil je meer informatie over mijn werkwijze. Wil jij weten of Burn-out coach voor jou van waarde kan zijn, voor een beter functioneren op je werk. Bel gerust voor meer informatie of mail ons!